grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Muffiny wiśniowo-czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Muffiny z kawałkami gorzkiej czekolady i wiśni, bardzo wilgotne i delikatne w smaku, uwielbiane przez dzieci.

Muffiny wiśniowo-czekoladowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muffiny wiśniowo-czekoladowe

Na 12 sztuk

Sposób przygotowania:

Muffiny wiśniowo-czekoladowe

Przygotowanie składników do muffinów

Muffiny wiśniowo-czekoladowe
Gorzką czekoladę możemy zastąpić mleczną czekoladą.

Oczyszczone, wydrylowane wiśnie przekrawamy na pół. Gorzką czekoladę kroimy na drobne kawałki.

Przygotowanie muffinów

Muffiny wiśniowo-czekoladowe
Ciasto na muffiny mieszamy tylko do połączenia się składników. Długie mieszanie spowoduje, że muffiny stracą delikatność i wyjdą ciężkie.

Do przygotowania muffinów wykorzystujemy dwa naczynia. W pierwszym naczyniu mieszamy suche składniki: mąkę pszenną, mąkę migdałową, cukier, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: mleko, olej i jaja. Składniki mokre przelewamy do suchych, mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone wiśnie i czekoladę.

Pieczenie muffinów

Muffiny wiśniowo-czekoladowe
Muffiny pieczemy do tzw. suchego patyczka.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni.

Ciasto przekładamy do foremek do muffinów wyłożonych papilotkami. Muffiny dekorujemy płatkami migdałowymi. Muffiny pieczemy ok. 15-20 minut.