cherry

cherry

Złoty Ekspert
[Przepisów: 508]

Muffiny z czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Muffiny z czekoladą

Muffiny z czekoladą

Składniki:

Muffiny z czekoladą

 

  • 2 szklanki mąki razowej, płaska łyżka proszku
  • do pieczenia,
  • 2 płaskie łyżki cukru brązowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 szklanka mleka 1,5% lub maślanki naturalnej,
  • 12 kostek gorzkiej czekolady,
  • ½ szklanki oleju rzepakowego.

Sposób przygotowania:

Muffiny z czekoladą
Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Uzyskaną masę dodać do suchych składników

i mieszać, jednak nie za mocno, by suche składniki były lekko wilgotne.

Dodać czekoladę startą na tarce o dużych oczkach lub pokrojoną na mniejsze kawałki – wymieszać. Ciasto przełożyć łyżeczką do formy - każdą wypełniając

do dwóch trzecich. Muffinki piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Porcję stanowią 2 sztuki.