Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Muffiny z jagodami i czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ponieważ do czasu do czasu testuję przeróżne przepisy na muffiny, a ten akurat mi zasmakował, więc oto jest. Przepis na podstawowe ciasto pochodzi z Kotlet.TV

Muffiny z jagodami i czekoladą

Składniki:

Muffiny z jagodami i czekoladą

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu waniliowego
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 10 dag borówek
  • kilka kostek czekolady

Sposób przygotowania:

Muffiny z jagodami i czekoladą
Suche składniki, czyli mąkę, cukier, proszek połączyć w jednej misce, natomiast mokre (mleko, olej, jajka i aromat) w drugiej misce. Kolejno połączyć składniki mokre i suche, mieszając łyżką, dodać borówki i pokrojone w drobną kosteczkę czekoladę. Napełnić papilotki na 2/3 wysokości, a z wierzchu posypać czekoladą. Piec w nagrzany piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 180°C.