Xetnom

Xetnom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 50]

Muffiny z oliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Słone przepyszne muffiny z oliwkami

Muffiny z oliwkami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Muffiny z oliwkami

 

  • 350g mąki
  • 100g oliwek w zalewie
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 100g. tłuszczu (margaryna KASIA)
  • 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Muffiny z oliwkami
Składniki suche czyli mąka, proszek do pieczenia, sól (z solą ostrożnie gdyż same w sobie są już słone) łączymy razem i przesiewamy przez sito po przesianiu dodajemy tymianek. Składniki mokre czyli jajka, roztopiona i przestudzona margaryna mieszamy razem. Po czym dodajemy do suchych składników i energicznie mieszamy razem. Pod koniec dorzucamy rozdrobnione oliwki. Wyrobione ciasto przekładamy do papilotek ułożonych w brytfannie do pieczenia muffin. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 210°C i pieczemy 20-25 min
Muffiny z oliwkami
Do sychcych składników po przesianiu na sicie dodajemy tymianek
Muffiny z oliwkami
Wyrobione ciasto jest bardzo gęste więc nakładamy je łyżką do papilotek