Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Muffiny z powidłami śliwkowymi i kakao

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Smaczne, intensywnie kakaowe, wilgotne muffiny wypełnione powidłami śliwkowymi.

Muffiny z powidłami śliwkowymi i kakao

Składniki:

Muffiny z powidłami śliwkowymi i kakao

 

  • mąka pszenna - 1 pełna szklanka (z górką)
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
  • soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki
  • masło - 1/2 kostki (120 gram)
  • kakao - 1/2 szklanki
  • jajka - 2 średnie
  • cukier brązowy - 1/2 szklanki
  • jogurt naturalny - 200 ml
  • powidła śliwkowe - 12 pełnych łyżeczek

Sposób przygotowania:

Muffiny z powidłami śliwkowymi i kakao
Rozpuszczone w garnuszku masło wymieszać, gdy jest jeszcze ciepłe, z kakao. Najlepiej za pomocą rózgi. Odstawić do ostygnięcia, gdy nie będzie grudek.W jednej misce wymieszać ze sobą suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę.W drugiej misce zmiksować cukier z jajkami. Dodać pozostałe składniki (najpierw masło z kakao, następnie suche, na końcu jogurt) i miksować dalej, aż ciasto będzie miało jednolitą konsystencję.Piekarnik rozgrzać do 170 stopni. Formy na muffiny wyłożyć ciastem do 1/3 wysokości, następnie w każdej nałożyć 1 łyżkę powideł i znów wypełnić ciastem.Piec ok. 20 minut.