nogawkuchni

nogawkuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 403]

Muffiny z rabarbarem i kruszonką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pulchne, odpowiednio słodkie muffinki z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru ze smakowitą kruszonką na wierzchu.

Muffiny z rabarbarem i kruszonką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muffiny z rabarbarem i kruszonką

 

Sposób przygotowania:

Muffiny z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar obrać z błonek, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki i zasypać dwoma łyżkami cukru. Odstawić rabarbar z cukrem na czas przygotowywania ciasta do muffinek i kruszonki. Mikserem utrzeć miękką margarynę ze szklanką cukru i szczyptą soli. Do zmiksowanych składników dodać jajka i dalej miksować. Następnie dodawać na przemian mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt i partiami wszystko miksować. Do osobnej miseczki przełożyć masło, 80g mąki, 6 łyżek cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego - ze wszystkich składników zrobić kruszonkę rozcierając rękami wszystkie produkty. Blaszkę do pieczenia muffin wyścielić papierowymi foremkami. Nalewać trochę zmiksowanego mikserem ciasta na dno foremki, a na nie kłaść trochę odciśniętego rabarbaru (który po zasypaniu go cukrem puścił sok). Wierzch rabarbaru posypywać kruszonką. Wstawić muffinki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez 30 - 35 minut.
Muffiny z rabarbarem i kruszonką
Surowe jeszcze ciasto na muffinki powstałe ze zmiskowania margaryny,mąki,jajek,cukru,jogurtu naturalnego i szczypty soli.
Muffiny z rabarbarem i kruszonką
Obrany i pokrojony w drobną kostkę rabarbar zasypany cukrem.
Muffiny z rabarbarem i kruszonką
Kruszonka przygotowana z masła,mąki i z białego i waniliowego cukru.
Muffiny z rabarbarem i kruszonką
Umieszczone w papierowych foremkach muffinki z rabarbarem i kruszonką tuż przed wstawieniem ich do piekarnika.