Sposób przygotowania:
Muffiny z rabarbarem i kruszonką
Rabarbar obrać z błonek, pokroić w drobną kostkę, przełożyć do miseczki i zasypać dwoma łyżkami cukru. Odstawić rabarbar z cukrem na czas przygotowywania ciasta do muffinek i kruszonki. Mikserem utrzeć miękką margarynę ze szklanką cukru i szczyptą soli. Do zmiksowanych składników dodać jajka i dalej miksować. Następnie dodawać na przemian mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i jogurt i partiami wszystko miksować. Do osobnej miseczki przełożyć masło, 80g mąki, 6 łyżek cukru i 1 łyżeczkę cukru waniliowego - ze wszystkich składników zrobić kruszonkę rozcierając rękami wszystkie produkty. Blaszkę do pieczenia muffin wyścielić papierowymi foremkami. Nalewać trochę zmiksowanego mikserem ciasta na dno foremki, a na nie kłaść trochę odciśniętego rabarbaru (który po zasypaniu go cukrem puścił sok). Wierzch rabarbaru posypywać kruszonką. Wstawić muffinki do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec je przez 30 - 35 minut.