Ma-Gosia

Ma-Gosia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Mufinki z czarnymi porzeczkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małe, pyszne babeczki dla wszystkich łakomczuchów.

Mufinki z czarnymi porzeczkami

Składniki:

Mufinki z czarnymi porzeczkami

 

  • 200 g świeżych porzeczek (czarnych lub czerwonych)
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 160 g mąki pszennej;
  • 100 g mielonych migdałów;
  • 1 mały proszek do pieczenia;
  • Szczypta soli;
  • 2 jajka
  • 120 g cukru;
  • 1 cukier waniliowy;
  • 125 g miękkiego masła;

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Mufinki z czarnymi porzeczkami
Porzeczki umyć, obrać, posypać cukrem pudrem. Mąkę przesiać, zmieszać z mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i solą. Masło utrzeć, dodać jajka roztrzepane z cukrem i cukrem waniliowym. Do masy jajecznej dodać mieszankę mączną. Wymieszać aby suche składniki stały się wilgotne. Na koniec ostrożnie dodać do ciasta porzeczki. Napełnić ciastem foremki do 2/3 wysokości. Piec w temperaturze 180 0 C, 20 – 25 min. na złoto-brązowy kolor. Po upieczeniu wyjęć muf inki z piekarnika i zostawić w foremkach jeszcze 5 min. potem wyjąć i ostudzić. Można dekorować polewą lub cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka