Sposób przygotowania:
Multikolorowe szaszłyki z kurczakiem
Kurczaka oraz warzywa myjemy i osuszamy. Kurczaka kroimy w średnią kostkę, wkładamy do plastikowego pojemnika, dodajemy 2 łyżki oleju, doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i mieszamy dokładnie. Tak przygotowanego kurczaka wkładamy do lodówki na przynajmniej 20 minut. W tym czasie przygotowujemy warzywa. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy ją w większą kostkę. Cebulę kroimy w plasterki bądź w piórka. Pieczarki kroimy na połowę bądź na trzy części. Cukinię kroimy na plasterki. Z pozostałych 3 łyżek oleju, ziół prowansalskich oraz mieszanki warzywnej robimy coś w stylu marynaty. Na wcześniej zamoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków nabijamy na przemian kurczaka, papryki, cebulkę, pieczarki i cukinię. Tak przygotowane szaszłyki układamy na grillu, skrapiamy po całości "marynatą" i pieczemy ok. 20 minut od czasu do czasu przewracając je. Smacznego!