aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Mumie z mięsem i serem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Apetyczne i szybkie w wykonaniu danie obiadowe. Polecam do tego wszelkiego rodzaju suróweczki i sałatki!

Mumie z mięsem i serem

Składniki:

Mumie z mięsem i serem

 

  • 1 ciasto francuskie
  • 1 podwójna pierś kurczaka
  • Ser żółty w plasterkach
  • 1 jajko
  • Sól i pieprz

 

Sposób przygotowania:

Mumie z mięsem i serem
Fileta myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w płaty. Mięso lekko rozbijamy i oprószamy solą, pieprzem. Płat ciasta francuskiego dzielimy na pół. Na każdej połówce wzdłuż dłuższych boków robimy po 5 nacięć w odstępach 2-3 cm. Pośrodku układamy filety z kurczaka i przykrywamy plastrami żółtego sera. Zaplatamy ciasto: paski przekładamy na zmianę - prawy, lewy, prawy, lewy itd. Pomiędzy paskami zostawiamy bardzo małe przerwy, aby mięso podczas pieczenia mogło odparować. Tak przygotowane mięso wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po wyjęciu kurczaka z lodówki, wierzch ciasta smarujemy delikatnie rozkłóconym jajkiem, a mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30-40 minut. Podajemy z surówkami.