Sposób przygotowania:
Mumie z mięsem i serem
Fileta myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w płaty. Mięso lekko rozbijamy i oprószamy solą, pieprzem. Płat ciasta francuskiego dzielimy na pół. Na każdej połówce wzdłuż dłuższych boków robimy po 5 nacięć w odstępach 2-3 cm. Pośrodku układamy filety z kurczaka i przykrywamy plastrami żółtego sera. Zaplatamy ciasto: paski przekładamy na zmianę - prawy, lewy, prawy, lewy itd. Pomiędzy paskami zostawiamy bardzo małe przerwy, aby mięso podczas pieczenia mogło odparować. Tak przygotowane mięso wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po wyjęciu kurczaka z lodówki, wierzch ciasta smarujemy delikatnie rozkłóconym jajkiem, a mięso układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30-40 minut. Podajemy z surówkami.