marlena1114

marlena1114

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 335]

Murek

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo efektowne ciasto na każdą okazję.

Murek

Składniki:

Murek

 

  • 1 opakowanie babki cytrynowej
  • 2 jajka
  • 10 dag miękkiego masła lub margaryny
  • 20 dag dżemu lub galaretki porzeczkowej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżeczki wody
  • 0,25 l śmietanki 30 %
  • 1 opakowanie śmietan-fixu Dr. Oetkera
  • 1 łyżka cukru pudru

Sposób przygotowania:

Murek
Mieszankę ciasta wsypać do miski, dodać jajka, masło, mleko, następnie miksować przez około 3 minuty. Przełożyć na blachę o wymiarach 32x23 cm, wyłożoną papierem do pieczenia piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni C przez około 30 minut. Wystudzone ciasto wyjąc z blach. Galaretkę porzeczkową zagotować w rondelku, dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z 4 łyżkami wody. Chwilę podgotować mieszając, gorącą posmarować ciasto. Schłodzoną śmietanką ubić i dodać Śmietan-fix wymieszany z cukrem pudrem. ubita śmietanę nałożyć do rękawy cukierniczego z okrągłą końcówką, wyciskać linie tworzące cegiełki. Smacznego ; )

Tagi:

jajko jajka