pioge7

pioge7

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 604]

Murzynek kakaowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

bardzo dobre ciasto, moja mama go uwielbia

Murzynek kakaowy Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Murzynek kakaowy

 

  • CIASTO
  • 1,5 kostki masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • 5 łyżek kakao
  • 6 łyżek wody
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 jajek
  • MASA
  • kostka masła
  • szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • pół szklanki cukru
  • łyżka mąki
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kakao
  • DODATKOWO
  • opakowanie cukierków czekoladowych w posypce
  • polewa czekoladowa

 

Sposób przygotowania:

Murzynek kakaowy
CIASTO: Masło utrzeć z żółtkami i pudrem. Ubić pianę z białek. Resztę składników dodać a na końcu pianę z białek. Piec ok. 40 minut. Zimny przekroić na pół.
MASA: Połowę mleka zagotować w garnku, a w drugiej połowie, wymieszać wszystkie składniki oprócz masła i kakao. I wlać do gotującego się mleka. Ugotowany krem ostudzić. Masło utrzeć i dodawać po łyżce ziemnego kremu. Na końcu dodać kakao.
Masą przełożyć placek. Masę dać na jedną połowę ciasta. Przykryć druga połową. Na to dać polewę czekoladową i ozdobić cukierkami czekoladowymi.
Murzynek kakaowy
Tak wyglada przekrojony na pół
Murzynek kakaowy
Tak wygląda pocięty na kawałeczki