Szffetka

Szffetka

Kucharz
[Przepisów: 11]

Murzynek kawowo-brzoskwiniowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

murzynek nieco inaczej. Wersja z kawa i brzoskwiniami fajnie odmieniła popularne i lubiane ciasto czekoladowe.

Murzynek kawowo-brzoskwiniowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Murzynek kawowo-brzoskwiniowy

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka tłuszczu( najlepiej masło)
  • 2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyzki kakao
  • Masa:
  • 4 jajka
  • niepełna szklanka cukru
  • 1-2 saszetek kawy rozpuszczalnej 2 w 1
  • 1kostka margaryny
  • 1/2 kostki masła
  • Wsad:
  • 2 galaretki brzoskwiniowe
  • puszka brzoskwiń

 

Sposób przygotowania:

Murzynek kawowo-brzoskwiniowy
Ciasto: Masło wraz z cukrem oraz mlekiem zagotować. Z mieszanki odlać 1/2 szklanki na polewę, resztę ostudzić. Następnie do mieszanki miksując dodać jajka,oraz przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Wylać na formę . Piec około 45 minut temperaturze 180 stopni.Masa: Jajka ubić na parze wraz z cukrem. Gdy ten się rozpuści dodajemy kawę rozpuszczalna w saszetkach ( od 1 do 2 saszetek w zależności od upodobań. Całość ubijamy, aż masa będzie pulchna.Studzimy. Utrzeć masło i margarynę dodawać powoli ubite jajka z kawą. Wsad: 2 galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 szklanki wody. brzoskwinie kroimy w kostkę mniej wiecej centymetr na centymetr i wrzucamy do ostudzonej galaretki. Wykończenie:Wystudzone ciasto przekrawamy na dwie części. Dolna warstwę ciasta smarujemy masa na to wylewamy prawie całkowicie stężałą galaretkę z brzoskwiniami. czekamy aż dobrze stężeje . Smarujemy masa, przykrywamy górą ciasta. Wierzch ciasta smarujemy cienka warstwa masy i dekorujemy odstawiona polewa z ciasta.
Murzynek kawowo-brzoskwiniowy
Zdjecie murzynka przedstawiajace udekorowanie wierzchu placka