Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Murzynek piernikowy z marmoladą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Piernik to smaczne i bardzo popularne ciasto.

Murzynek piernikowy z marmoladą

Składniki:

Murzynek piernikowy z marmoladą

 

  • 40 dag mąki pszennej
  • 20 dag masła
  • 4 jajka
  • 1 szkl cukru
  • 5 łyżek kakao
  • 1/3 szkl mleka
  • 1 przyprawa do pierników
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 kg marmolady różanej

 

 

Sposób przygotowania:

Murzynek piernikowy z marmoladą
Masło, cukier, mleko i kakao włożyć do garnka i gotować przez kilka minut, ostudzić. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, żółtka, sztywno ubitą pianę z białek, wymieszać. Ciasto wylać do przygotowanej brytfanny o wymiarach 21/32 cm. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka około 45 minut w temp 190 stopni. Zimne ciasto przekroić na 3 blaty i przełożyć marmoladą.