iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Murzynek z biszkoptami i galaretką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto jest niesamowicie smaczne i bardzo ładne.

Murzynek z biszkoptami i galaretką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Murzynek z biszkoptami i galaretką

 

  • ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 125 g margaryny
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki wody
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 1 szklanka syropu z owoców
  • 25 dag margaryny
  • 2 budynie kokosowe z cukrem
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • dodatkowo:
  • 1 szklanka kawy rozpuszczalnej
  • 30 dag biszkoptów okrągłych
  • 1 puszka brzoskwiń
  • powidła śliwkowe
  • 2 galaretki czerwone

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Murzynek z biszkoptami i galaretką
Ciasto:
Do ubitych z cukrem jajek, dodać mleko,wodę oraz mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia na koniec dodać rozpuszczoną i ostudzoną margarynę, utrzeć gładkie ciasto i zalać ostrożnie posmarowane powidłami i złożone po dwa biszkopty ułożone w natłuszczonej prostokątnej formie.
Piec w temp.180st około 30min.

Krem:
Z brzoskwiń odlać cały sok (gdyby było zbyt mało soku uzupełnić wodą do 1 szklanki) i zagotować z cukrem, budyń rozmieszać z mąką w 1 szklance wody, wlać to do gotującego się soku i ugotować jak budyń i ostudzić. Margarynę utrzeć i dodawać do niej małymi porcjami zimny budyń, całość utrzeć na gładki krem.

Zimne ciasto dobrze nasączyć kawą, posmarować całym kremem i na kremie ułożyć pokrojone w plasterki brzoskwinie, zalać gęstniejącymi galaretkami np. truskawkowymi, odstawić do zastygnięcia.
Murzynek z biszkoptami i galaretką
Ciasto posmarować kremem i ułożyć na nim kawałki owoców
Murzynek z biszkoptami i galaretką
Ciasto posmarowane kremem i z owocami zalać galaretką