Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Murzynek z jabłkowym akcentem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Bardzo szybki i łatwy murzynek z jabłkowym akcentem.

Murzynek z jabłkowym akcentem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Murzynek z jabłkowym akcentem

 

  • 2 jajka
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 kopiasta szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 szkl oleju
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania:

Murzynek z jabłkowym akcentem
Jabłka dokładnie obieramy. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w grubszą kostkę. Jajka wybijamy do większego naczynia, wsypujemy cukier i miksujemy do białości. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, kakao oraz cynamonem. Do utartych jaj stopniowo dodajemy naprzemiennie olej i mąkę wymieszaną z przyprawami. Miksujemy. Na końcu dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy łyżką. Masę wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką formę na keksówkę. Pieczemy 45-50 minut w temp. 180 stopni.
Murzynek z jabłkowym akcentem
Jabłka dokładnie obieramy. Usuwamy gniazda nasienne. Kroimy w grubszą kostkę.
Murzynek z jabłkowym akcentem
Jajka wybijamy do większego naczynia, wsypujemy cukier i miksujemy do białości.
Murzynek z jabłkowym akcentem
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem, sodą, kakao oraz cynamonem. Do utartych jaj stopniowo dodajemy naprzemiennie olej i mąkę wymieszaną z przyprawami. Miksujemy. Na końcu dodajemy jabłka i delikatnie mieszamy łyżką.
Murzynek z jabłkowym akcentem
Masę wykładamy na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką formę na keksówkę. Pieczemy 45-50 minut w temp. 180 stopni.