Sposób przygotowania:
Owocowy murzynek z kremem mascarponePrzygotowanie ciasta:
Masło lub margarynę roztapiamy, dodajemy cukier i kakao,następnie gotujemy na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia i połączenia się składników. Masę studzimy. Z przestudzonej masy odlewamy pół szklanki i odkładamy.Do czekoladowej masy wbijamy jajka i miksujemy, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko, miksujemy na gładką masę. Na koniec wsypujemy oczyszczone, umyte i osuszone porzeczki. Delikatnie mieszamy.
Przygotowanie do pieczenia:
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia,o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Pieczenie:
Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Studzimy i wyjmujemy z blaszki.
Przygotowanie serka:
Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem do smaku.
Przekładanie:
Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż i przekładamy serkiem mascarpone.Odłożoną masę czekoladową przekładamy do garnka,dodajemy 2 łyżki mleka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do połączenia się składników.Lekko studzimy i smarujemy ciasto.Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.Po tym czasie kroimy i podajemy.
Rady:Po za sezonem możemy użyć mrożonych owoców.