Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Owocowy murzynek z kremem mascarpone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Niezwykle pyszne ciasto.Czekolada,lekko kwaśne owoce i serek mascarpone to bardzo pyszne połączenie.Do tego ciasto ładnie się prezentuje na stole,więc z powodzeniem możemy je upiec dla gości.Zapewniam,że nie można się od niego oderwać.

Owocowy murzynek z kremem mascarpone

Składniki:

Owocowy murzynek z kremem mascarpone

Ciasto:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • półtorej szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 4 jajka
  • 2 i pół szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki czarnej porzeczki
  • pół szklanki czerwonej porzeczki

Dodatkowo:

  • 25 dag serka mascarpone
  • cukier puder do smaku
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Owocowy murzynek z kremem mascarpone

Przygotowanie ciasta:

Owocowy murzynek z kremem mascarpone
Z przygotowanych składników przygotowujemy ciasto.

Masło lub margarynę roztapiamy, dodajemy cukier i kakao,następnie gotujemy na małym ogniu do lekkiego zgęstnienia i połączenia się składników. Masę studzimy. Z przestudzonej masy odlewamy pół szklanki i odkładamy.Do czekoladowej masy wbijamy jajka i miksujemy, następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mleko, miksujemy na gładką masę. Na koniec wsypujemy oczyszczone, umyte i osuszone porzeczki. Delikatnie mieszamy.

Przygotowanie do pieczenia:

Owocowy murzynek z kremem mascarpone
Przygotowane ciasto przekładamy do foremki.

Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej folią aluminiową lub papierem do pieczenia,o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Pieczenie:

Owocowy murzynek z kremem mascarpone
Przygotowane ciasto pieczemy około 60 minut.

Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni.Sprawdzamy suchym patyczkiem czy ciasto jest upieczone.Studzimy i wyjmujemy z blaszki.

Przygotowanie serka:

Owocowy murzynek z kremem mascarpone
Nastepnie przygotowujemy serek mascarpone.

Serek mascarpone ucieramy z cukrem pudrem do smaku.

Przekładanie:

Owocowy murzynek z kremem mascarpone
Ciasto przekładamy serkiem i polewamy czekoladową polewą.

Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż i przekładamy serkiem mascarpone.Odłożoną masę czekoladową przekładamy do garnka,dodajemy 2 łyżki mleka i gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając do połączenia się składników.Lekko studzimy i smarujemy ciasto.Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin do stężenia.Po tym czasie kroimy i podajemy.
Rady:Po za sezonem możemy użyć mrożonych owoców.