mkowalski

mkowalski

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 286]

Murzynek z kremem ajerkoniakowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne ciasto z nutką ajerkoniaku.

Murzynek z kremem ajerkoniakowym

Składniki:

Murzynek z kremem ajerkoniakowym

 

  • 3 jajka
  • szklanka cukru
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki
  • szklanka mleka
  • 4 łyżki kakao
  • opakowanie kremu ajerkoniakowego
  • opakowanie polewy ajerkoniakowej

Sposób przygotowania:

Murzynek z kremem ajerkoniakowym
Na początku jajka ucieramy z cukrem i margaryną. Dodajemy na przemian mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, a na koniec kakao. Wszystko miksujemy. Ciasto wylewamy na blachę ( najlepiej 24x28cm). Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze około 180 stopni przez 50 minut. Gdy ciasto wystygnie , przekrajamy je na pół- na dwa placki. Dolny smarujemy kremem ajerkoniakowym , przygotowanym według przepisy na opakowaniu. I przykrywamy drugim plackiem, lekko dociskając. Wierz murzynka dekorujemy polewą ajerkoniakową. Można też użyć innych polew, które dostaniemy i zakupimy w sklepie.

Tagi:

jajko jajka