ewaeu

ewaeu

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Murzynek z nutą korzenną i migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo łatwe do zrobienia ciasto i mało pracochłonne, a przy tym naprawdę pyszne. Z korzenną nutą, rumem i migdałami może być ciastem pod choinkę.

Murzynek z nutą korzenną i migdałami

Składniki:

Murzynek z nutą korzenną i migdałami

 

  • 250 g masła
  • 1,5 szklanki cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy korzennej
  • 4 jajka
  • 50 ml rumu
  • płatki migdałowe do posypania

Sposób przygotowania:

Murzynek z nutą korzenną i migdałami

ETAP 1:

Masło rozpuścić z cukrem, mlekiem, kakao. Mieszać , podgrzewać aż do zagotowania. Z tej ilości masy odlać 1/2 szklanki. To będzie masa do polania ciasta.

Do przestudzonej masy w garnku dodawać mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, przyprawa korzenną naprzemiennie z jajkami i dokładnie mieszać. Dodać jeszcze kieliszek rumu i wymieszać.

Najlepiej robić to przy pomocy drewnianej łyżki. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Wygładzić i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 50 min. Do suchego patyczka.

Ciasto wystudzić, polać masą kakaową i posypać płatkami migdałowymi.

Smacznego.