Sposób przygotowania:
Murzynek z polewą czekoladową
Mąkę, kakao, sodę, cynamon wymieszać ze sobą w osobnym naczyniu. W drugim naczyniu pokroić w kostkę margarynę, dodać jajka i szklankę cukru i zmiksować na luźną masę stopniowo dodając z pierwszego naczynia wszystkie wymieszane składniki i stopniowo dodając mleko. Wszystko miksujesz i jak to się rozprowadzi na koniec dodajesz dżem. Następnie wlewasz na blachę masę i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 1 godzinę . Po upieczeniu gdy ostygnie robimy polewę. Polewa: Na lekkim ogniu roztopić masło, rozprowadzone w szklance kakao z mlekiem i cukrem pomału wlewać do roztopionego masła, mieszając. Gdy zacznie się gotować zdjąć z ognia. Ostygnięte ciasto przekroić na pół i posmarować dżemem. Kiedy posmarujesz ciasto to składasz je i polewasz gorącą polewą (polewa nie może ostygnąć, bo się nie uda). Na koniec posypujesz wiórkami kokosowymi i gotowe. Smacznego :)
Patka123
gusia1000