Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Murzynek z porzeczkami i śmietaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

urozmaicenie tradycyjnego murzynka

Murzynek z porzeczkami i śmietaną

Składniki:

Murzynek z porzeczkami i śmietaną

 

  • Ciasto:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki cukru
  • 2 szklanki maki
  • 1 kostka margaryny
  • 3 płaskie łyzeczki proszku do pieczenia
  • 5 łyżek kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • Reszta:
  • Powidła lub dzem porzeczkowy
  • 0,5 l śmietany 30%
  • 0,5 szklanki wody
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 2 łyzeczki zelatyny

 

Sposób przygotowania:

Murzynek z porzeczkami i śmietaną
Cukier, margarynę i kakao zalać wodą. Zagotowac mieszając do całkowitego połaczenia. Odlac ¼ szklanki na dekorację. Do ciasta wsypac mąkę, proszek i wbic jajka. Dobrze wymieszać. Białka ubić na pianę, przełożyć je do caista i dobrze wymieszać. Piec w 180 stpniach około 60 minut. Żelatynę przygotowac w 0,5 szklanki wody. Ostudzić .Śmietanę ubic na puch na wysokich obrotach. Pod koniec dodac cukier puder i żelatynę. Zmiksować. Zimne ciasto posmarowac powidłami, a nastepnie śmietaną przez szprycę. Odlaną polewa zrobic wzorki na cieście.