Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Murzynek z serkiem truskawkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo szybkie ciasto, łatwe w wykonaniu nawet dla początkujących gospodyń. Smakuje pysznie z filiżanką kawy lub dobrej herbatki.

Murzynek z serkiem truskawkowym

Składniki:

Murzynek z serkiem truskawkowym

na ciasto:

  • 3/4 szkl.oleju
  • 6 jajek
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 1/2 szkl.cukru pudru
  • 2-3 łyżki kakao
  • 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl.gorącej wody
  • 1 cukier waniliowy

na serek truskawkowy :

  • 1 kg serka truskawkowego z wiaderka( do serników)
  • 3 budynie o smaku truskawkowym
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. cukru pudru

dodatkowo :

  • 1 gotowy lukier różowy
  • posypka czekoladowa

Sposób przygotowania:

Murzynek z serkiem truskawkowym

Przygotowanie ciasta:

Murzynek z serkiem truskawkowym
Na ciasto czekoladowe pasami nakładamy masę serową

Jajka ubijamy z cukrem pudrem,cukrem waniliowym na gęstą i pulchną masę. Następnie powoli wlewamy gorącą wodę ciągle ucierając.

Dodajemy stopniowo olej, nadal ubijając ciasto mikserem. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Wsypujemy porcjami do jajecznej masy, mieszając na małych obrotach mikserem.

Ciasto wlewamy do przygotowanej blaszki o wymiarach 24 cm x 34,5 cm.

Na ciasto wlewamy pasami gotową masę serową . Wkładamy ciasto do nagrzanego piekarnika do ok.180 stopni i pieczemy przez ok.50-60 min. Gdy lekko przestygnie wyjmujemy z formy, studzimy.

Polewamy przygotowanym lukrem według przepisu na opakowaniu,posypujemy posypką cukrową.

Przygotowanie masy serowej:

Wszystkie składniki masy miksujemy dokładnie mikserem.