Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Murzynek z gruszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszny, wilgotny murzynek z gruszkami. Doskonały deser do porannej kawy. Do przygotowania w kilka chwil.

Murzynek z gruszkami

Składniki:

Murzynek z gruszkami

 

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 15 dag cukru
  • ½ szklanki oleju
  • 1,5 szklanki mąki
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • 3 gruszki
  • Polewa:
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 1,5 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Murzynek z gruszkami
Ciasto: Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Nadal ucierając naprzemiennie dodawać olej oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao i cynamonem. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Owoce dodać do ciasta. Dokładnie wymieszać ciasto łyżką. Ciasto wyłożyć na blaszkę o wymiarach 10cm x 35 cm, wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Polewa: Czekoladę połamać na kostki i rozpuścić na kąpieli wodnej. Dodać mleko i dokładnie wymieszać. Polewą polać przestudzone ciasto.