Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Murzynki otulone wiórkami kokosowymi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasteczka kakaowe w polewie czekoladowej, obtoczone wiórkami kokosowymi są pyszne i łatwe do przygotowania.

Murzynki otulone wiórkami kokosowymi Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Murzynki otulone wiórkami kokosowymi

 

  • Ciasto:
  • 40 dag mąki tortowej
  • 3 jajka
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 1 szkl mleka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • Polewa czekoladowa:
  • 15 dag cukru
  • 15 dag masła
  • 100 ml mleka
  • 10 dag czekolady gorzkiej
  • sok z cytryny lub spirytus
  • aromat
  • Pozostałe składniki:
  • wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Murzynki otulone wiórkami kokosowymi
Polewa czekoladowa:

Do rondla włożyć masło, dodać cukier, kakao i mleko, zagotować. Następnie wsypać połamaną czekoladę, dodać aromat, sok z cytryny lub spirytus, wymieszać.

Ciasto:

Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodać cukier puder, cukier waniliowy, wymieszać. W drugiej misce zmiksować mleko z oliwą, jajkami i miodem. Do mokrych składników wsypać suche, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 30/38 cm i włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 15-20 minut.

Upieczone ciasto ostudzić i pokroić w kostkę lub słupki. Zanurzać w polewie czekoladowej i obtaczać w wiórkach kokosowych.
Murzynki otulone wiórkami kokosowymi
W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
Murzynki otulone wiórkami kokosowymi
W drugiej zmiksować mleko z oliwą i miodem.
Murzynki otulone wiórkami kokosowymi
Masło, cukier, kakao i mleko włozyć do rondla i zagotować.
Murzynki otulone wiórkami kokosowymi
Dodać połamaną czekoladę, aromat, sok z cytryny i wymieszać.
Murzynki otulone wiórkami kokosowymi
W polewie czekoladowej zanurzać pokrojine ciasteczka, osączyć na widelcu.
Murzynki otulone wiórkami kokosowymi
Dociskając obtaczać w wiórkach kokosowych.