Sposób przygotowania:
Mus jabłkowo dyniowy
Dynię kroimy w drobniutką kostkę, wrzucamy do dużego garnka, wlewamy pół szklanki przegotowanej wody i na małym ogniu gotujemy kilka godzin bez przykrycia aż się rozpadnie. Jabłka myjemy, obieramy i postępujemy identycznie jak z dynią. Kiedy już oba składniki się rozpadną, łączymy je i dokładnie mieszamy. Jeśli konsystencja jest za rzadka, można jeszcze trochę pogotować. Jeśli zaś nie uzyskaliśmy jednolitej masy, można pomóc sobie blenderem. Dodajemy do musu goździki lub cynamon, co kto lubi i jeszcze raz dokładnie mieszamy. Wkładamy mus do wyparzonych słoików (mi wyszło z takiej ilości 8 słoików po około 350 ml) i pasteryzujemy 15 minut. Uwaga: taki mus świetnie nadaje się na zimno do kanapek, a także na gorąco do ryżu.