Sposób przygotowania:
Mus mocno rabarbarowy
Rabarbar obieramy, kroimy w drobne talarki i przesmażamy na łyżce masła do miękkości. Dosładzamy miodem. Blendujemy na gładką masę. Przecieramy przez sito. Chłodzimy w lodówce. Miksujemy 3 jajka, 3 żółtka, 1 szklankę cukru pudru, skórkę z pomarańczy i sól na gładką puszystą masę nad gorącą kąpielą wodną. Masa musi zgęstnieć- zajmie nam to ok. 10-15 minut. Wystudzoną masę schładzamy w lodówce co najmniej godzinę. Śmietanę ubijamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy 2 łyżki cukru pudru. Schłodzoną masę jajeczną łączymy z musem rabarbarowym, śmietaną oraz ubitymi białkami- najlepiej zrobić to szpatułką. Mus przekładamy albo do małych pucharków albo do jednego dużego. Dekorujemy. Smacznego!