agnsto

agnsto

Kucharz
[Przepisów: 12]

Mus owocowy na biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Ciekawy pomysł na wykorzystacie owoców sezonowych :))

Mus owocowy na biszkopcie

Składniki:

Mus owocowy na biszkopcie

 

  • 1 szklanka mąka pszena,
  • 6 jaja surowe,
  • 1 szklanka cukier kryształ,
  • 2 łyżeczki proszek do pieczenia,
  • 1 kilogram truskawki świeże,
  • 400 mililitrów śmietana 30 %,
  • 4 łyżeczki żelatyna,
  • 1 galaretka truskawkowa,
  • do smaku cukier kryształ

Sposób przygotowania:

Mus owocowy na biszkopcie
BISZKOPT : Jaja ucieramy z cukrem. Następnie dosypujemy make przesiana z proszkiem do pieczenia. Gotową mase przelac do wysmarowanej tluszczem i posypanej bulka średniej wielkości formy. Piec ok 40 min. w temp.180 st.C MUS OWOCOWY: Owoce rozdrobnic najlepiej blenderem(mogą to byc: truskawki, maliny, jeżyny bądz jakies inne miekkie owoce sezonowe), mastępnie dodac cukier(wg uznania i dojrzałości owocow, żeby masa nie wyszla za slodka), zimną smietane, rozpuszczona zelatyne oraz galaretke truskawkową rozpuszczoną w 1/2 szkl. wody. Po upieczeniu biszkopt zostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu rozciąć na pół i przełożyć masą. Gotowe ciasto można udekorować wg uznania. Sprawdza się cukier puder albo biała czekolada.