marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Mus pomidorowo-ziołowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Warzywa zmiksować z połową bulionu,doprawić.Żelatynę namoczyć,rozpuścić,dodać ostudzony do musu.Wyłożyć foremki papierem,wlać masę.Studzić.

Mus pomidorowo-ziołowy.

Składniki:

Mus pomidorowo-ziołowy.

 

  • 25 dag.pomidorów pokrojonych w kostkę,
  • 1/2 czerwonej papryki pokrojonej w kostkę,
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego,
  • po pęczku bazylii,lubczyku i natki zielonej,
  • 4,5 łyżeczki żelatyny,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania:

Mus pomidorowo-ziołowy.
Pomidory,sparzyć,obrać,pokroić,paprykę umyć i pokroić,a zioła
opłukać,osuszyć i posiekać.Warzywa z ziołami zmiksować z poło-
-wą szklanki bulionu oraz doprawić pieprzem,startym czosnkiem i solą.Żelatynę namoczyć w reszcie bulionu,rozpuścić na parze.Gdy
lekko przestygnie,dodać do musu pomidorowego.Dno salaterki lub foremki wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia,wlać masę i chłodz
-ić 2 godz.Przed podaniem zanurz naczynie w gorącej wodzie i
delikatnie wybić mus na talerz,zdjąć papier.Podawać mus z grzan-
-kami i białym winem.