Sposób przygotowania:
Mus z dyni z szynką
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Dynię pokroić w kostkę. 1 łyżkę oliwy rozgrzać w garnku wrzucić cebulę i dynię, poddusić. Posypać curry, wlać bulion, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, gotować aż wyparuje płyn. Dynię zmiksować, odmierzyć 500ml. Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody, dodać do ciepłego musu. Mus wystudzić, gdy zacznie tężeć, dodać ubitą śmietanę i delikatnie połączyć. Wstawić do lodówki aby zastygł. Paprykę oczyścić, umyć, pokroić w małą kostkę. Zioła opłukać,osuszyć i posiekać. Mus wycinać łyżką zwykłą lub do lodów i ułożyć na półmisku. Plastry szynki zwinąć w ruloniki, ułożyć przy kulkach musowych. Wszystko posypać papryką. 3 łyżki oliwy wymieszać z solą, pieprzem i octem. Sosem polać mus i posypać natką.