hubertxd

hubertxd

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Mus z szynki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mus z szynki, można go podawać z białym pieczywem albo grzankami i sałatą.

Mus z szynki

Składniki:

Mus z szynki

 

  • 5 dag wędzonej szynki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/4 litra cielęcego wywaru
  • 1/4 litra śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz biały

Sposób przygotowania:

Mus z szynki
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie (4 łyżeczki). Szynkę kroimy w kostkę, po czym mielimy ją w maszynce (ewentualnie w malakserze). Napęczniałą żelatynę wkładamy do wywaru, ogrzewamy mieszając, aż się rozpuści. Nie gotujemy. Szynkę mieszamy z wywarem i przecieramy przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem, schładzamy.
Do tężejącej masy dodajemy ubitą na sztywno śmietanę, jeżeli trzeba doprawiamy. Delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki (pod przykryciem!). Ze stężałego musu wykrawamy łyżką porcję.