Sposób przygotowania:
Mus z szynki
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie (4 łyżeczki). Szynkę kroimy w kostkę, po czym mielimy ją w maszynce (ewentualnie w malakserze). Napęczniałą żelatynę wkładamy do wywaru, ogrzewamy mieszając, aż się rozpuści. Nie gotujemy. Szynkę mieszamy z wywarem i przecieramy przez sito. Doprawiamy solą i pieprzem, schładzamy.
Do tężejącej masy dodajemy ubitą na sztywno śmietanę, jeżeli trzeba doprawiamy. Delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki (pod przykryciem!). Ze stężałego musu wykrawamy łyżką porcję.
Do tężejącej masy dodajemy ubitą na sztywno śmietanę, jeżeli trzeba doprawiamy. Delikatnie mieszamy i wstawiamy do lodówki (pod przykryciem!). Ze stężałego musu wykrawamy łyżką porcję.