annajot

annajot

Szef Kuchni
[Przepisów: 9]

Musli domowej roboty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Przepis na domowe i smaczne musli

Musli domowej roboty

Składniki:

Musli domowej roboty

 

  • Rodzynki
  • Soczewica
  • Migdały/ orzechy włoskie
  • Suszone banany/ suszony ananas
  • Otręby żytnie/ pszenne (najlepiej granulowane)
  • Płatki kukrydziane
  • Cukier brązowy
  • Cynamon
  • Siemię lniane
  • Sezam
  • Mleko (najlepiej sojowe: płynne lub w proszku)

Sposób przygotowania:

Musli domowej roboty
Ilość składników oczywiście według uznania. Najlepiej całe paczki wymieszać z sobą w jakimś dużym naczyniu z pokrywką, by mieć musli na dłużej. Nie mieszamy orzechów, cukru, cynamonu i siemienia lnianego. Dzień wcześniej odpowiednią ilość orzechów i siemienia lnianego (najlepiej 2 łyżki) zalewamy przegotowaną wodą i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia nie będziemy mieli zbyt dużo roboty, ponieważ musli zalewamy mlekiem. Polecam mleko sojowe w proszku- 2 duże łyżki zalewamy gorącą wodą. Siemię lniane można zmielić w młynku na kawe lub pieprz. W takim przypadku moczenie jest zbędne. Na jedną porcję dodajemu ok. pół łyżeczki cynamony i tyle samo brązowego cukru.

Tagi:

soczewica