Sposób przygotowania:
Grecka mussaka z ziemniakami
Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno poszatkowaną cebulę i zeszklić ją. Po chwili dodać mięso mielone, Podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, paprykę mieloną słodką, oregano, zioła prowansalskie oraz pomidory z puszki. Zmniejszyć ogień i dusić ok 25-30 minut. W tym czasie bakłażana pokroić w plastry, obsypać solą i dostawić na kilka minut aż puści soki. Dudhi i ziemniaki umyć, pokroić w krążki- niezbyt grube max pół cm. Bakłażana, opłukać i osuszyć, podsmażyć na patelni , u mnie grillowa. Dno żaroodpornego naczynia wysmarować masłem, obsypać odrobiną bułki tartej. Ułożyć warstwę ziemniaków i dudhi. Posypać solą i pieprzem. Posypać odrobiną sera żółtego startego. Dodać całe mięso. Kolejną warstwę ziemniaków oraz bakłażana. Ponownie posypać solą i pieprzem. przygotować sos beszamelowy: w rondelku roztopić masło, dodać mąkę, energicznie mieszać aby nie powstały grudki. Dodajemy mleko, sok z cytryny oraz przyprawy. Ciągle mieszając gotować na małym ogniu do zgęstnienia ok 3-4 minuty. Tak przygotowany sos, wyłożyć do naczynia. Ostatnią warstwą jest tarty ser. Zapiekankę piec prze 50 minut w temp 180 stopni pod przykryciem lub folią aluminiową. Smacznego
karola25