Sposób przygotowania:
Mussaka a`la Igraszki Losu
Bakłażana myjemy, kroimy wzdłuż w cienkie plastry, oprószamy lekko solą i pieprzem i obsmażamy na złoty kolor (najlepiej bez tłuszczu ) – przekładamy na talerz i odstawiamy na bok.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i przesmażamy ją na oliwie z oliwek razem z posiekanymi 2 ząbkami czosnku. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej mięso mielone i smażymy aż mięso nam się ładnie zarumieni. Kiedy mięso nabierze ładnego koloru na patelnie wlewamy wino, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych ) i gotujemy mięso około 20 minut.
Po tym czasie sos powinien zgęstnieć, doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Naczynie żaroodporne lekko skrapiamy oliwą i układamy na dnie warstwę bakłażana na niego wykładamy mięso, z powrotem bakłażana, porcję mięsa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
W czasie kiedy mięso jest w piekarniku przygotujemy sos : jogurt łączymy z żółtkami, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku – mieszamy aż do połączenia się składników, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po 20 minutach wyciągamy zapiekankę z piekarnika i zalewamy ją sosem jajeczno-jogurtowym pieczemy ją ponownie tym razem w temp. 200, około 15- 20 minut lub do momentu aż góra mussaki się zarumieni.
Upieczoną mussakę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut, ponieważ lekko przestudzona lepiej się kroi. Mussakę serwujemy z ulubioną surówką.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i przesmażamy ją na oliwie z oliwek razem z posiekanymi 2 ząbkami czosnku. Kiedy cebula lekko się zeszkli dodajemy do niej mięso mielone i smażymy aż mięso nam się ładnie zarumieni. Kiedy mięso nabierze ładnego koloru na patelnie wlewamy wino, dodajemy pokrojone w kostkę pomidory (obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych ) i gotujemy mięso około 20 minut.
Po tym czasie sos powinien zgęstnieć, doprawiamy go do smaku solą, pieprzem i odrobiną cukru. Naczynie żaroodporne lekko skrapiamy oliwą i układamy na dnie warstwę bakłażana na niego wykładamy mięso, z powrotem bakłażana, porcję mięsa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut.
W czasie kiedy mięso jest w piekarniku przygotujemy sos : jogurt łączymy z żółtkami, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku – mieszamy aż do połączenia się składników, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Po 20 minutach wyciągamy zapiekankę z piekarnika i zalewamy ją sosem jajeczno-jogurtowym pieczemy ją ponownie tym razem w temp. 200, około 15- 20 minut lub do momentu aż góra mussaki się zarumieni.
Upieczoną mussakę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 10-15 minut, ponieważ lekko przestudzona lepiej się kroi. Mussakę serwujemy z ulubioną surówką.
smokii