ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Muszelki nadziane kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo ciekawa propozycja na obiad lub jako dodatek do obiadu. Do nadziewania można wykorzystać wszystko co nam zbywa w lodowce.

Muszelki nadziane kurczakiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Muszelki nadziane kurczakiem

 

  • makaron muszelki ok 20 sztuk
  • 2 piersi z kurczaka
  • 250 ml smietany 12%
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • wegeta, chili, pieprz
  • bulionetka drobiowa
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Muszelki nadziane kurczakiem
Makaron gotujemy w osolonej wodzie bardzo al dente (ponieważ przy pieczeniu w sosie bardzo zmiekną) Kurczaka kroimy na kawałki, a następnie przepuszczamy przez maszynkę do mielenia (można kupić już zmielone mięso). Rozgrzewamy 2-3 łyzki oleju (może być smakowy z chili) dodajemy rozgnieciony czosnek i smażymy mięso rozdrabniając je z powstałych bryłek. Przyprawiamy na ostro i nadziewamy muszelki. W rondelku grzejemy szkl wody z połową bulionetki drobiowej. Mąkę mieszamy z mlekiem i mąką żeby nie było grudek i wlewamy do bulionu. Sos doprawiamy jeszcze wg uznania i zalewamy muszelki. Można posypać serem wtedy będzie jeszcze smaczniejsze. Zapiekam 20 minut w 170 stopniach.
Muszelki nadziane kurczakiem
Kurczaka przed mieleniem pokroiłam na mniesze części ale można kupić juz zmielone mięso