Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Muszelki z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Brokuły opłukać, podzielić na drobne różyczki, włożyć do lekko osolonego wrzątku...

Muszelki z brokułami

Składniki:

Muszelki z brokułami

 

  • opakowanie (50 dag) makaronu muszelki duże
  • opakowanie brokułów mrożonych
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek dymki
  • 2 pomidory
  • papryka
  • 10 dag serka topionego
  • 5 łyżek tartego żółtego sera
  • 3 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Muszelki z brokułami

Brokuły opłukać, podzielić na drobne różyczki, włożyć do lekko osolonego wrzątku. Ugotować na półtwardo, osączyć. Dymkę oczyścić i pokroić w plasterki razem ze szczypiorkiem. Obrany czosnek posiekać, zrumienić na łyżce oleju, dodać dymkę i smażyć mieszając przez 2-3 minuty. Dodać oczyszczoną posiekaną paprykę, smażyć jeszcze przez 3-4 minuty. Warzywa wymieszać z brokułami, pomidorami pokrojonymi w kostkę oraz z rozdrobnionym serkiem. Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Makaron ugotować, osączyć, ostudzić. Muszelki napełnić przygotowanym farszem, ułożyć w natłuszczonej formie do zapiekania, posypać startym serem. Przykryć, zapiekać przez 15 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do temp. 200 st.