Sposób przygotowania:
Muszelkowe nadziane kuleczki
Listki bazylii i natki pietruszki przełożyć do miski blendera. Dodać do nich obrany czosnek, płatki migdałowe, oliwę, trochę soli i pieprzu. Dokładnie zmiksować. Do ziołowej pasty dodać kozi serek, odsączonego tuńczyka i 3 łyżki bułki tartej, ponownie zmiksować. W razie potrzeby farsz doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, przestudzić. Makaronowe muszelki nadziać przygotowanym serowo-rybno-ziołowym farszem. Jajka wbić do miseczki, dokładnie rozbełtać. Nadziane muszelki zamaczać w jajku, a następnie dokładnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć je partiami w głębokim oleju na jasnobrązowy kolor. Usmażone muszelki z nadzieniem osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać jako przekąskę. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są bardzo dobre.