Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Książka Kucharska: Najlepsze przepisy z makaronem Mamma Mia

Muszelkowe nadziane kuleczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Makaronowe muszelki Mamma Mia nadziane kozim serkiem, tuńczykiem i pastą ziołową, panierowane w jajku i bułce tartej, smażone w oleju.

Muszelkowe nadziane kuleczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Muszelkowe nadziane kuleczki

 

  • 10-15 dkg makaronu Mamma Mia muszelki
  • 1/2 garści świeżej bazylii
  • 1/2 garści natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól morska do smaku
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • 1 garść płatków migdałowych
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 130 g koziego serka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (170g)
  • 3 łyżki bułki tartej do masy
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Muszelkowe nadziane kuleczki
Listki bazylii i natki pietruszki przełożyć do miski blendera. Dodać do nich obrany czosnek, płatki migdałowe, oliwę, trochę soli i pieprzu. Dokładnie zmiksować. Do ziołowej pasty dodać kozi serek, odsączonego tuńczyka i 3 łyżki bułki tartej, ponownie zmiksować. W razie potrzeby farsz doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić, przestudzić. Makaronowe muszelki nadziać przygotowanym serowo-rybno-ziołowym farszem. Jajka wbić do miseczki, dokładnie rozbełtać. Nadziane muszelki zamaczać w jajku, a następnie dokładnie obtaczać w bułce tartej. Smażyć je partiami w głębokim oleju na jasnobrązowy kolor. Usmażone muszelki z nadzieniem osączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Podawać jako przekąskę. Najlepiej smakują na ciepło, ale na zimno też są bardzo dobre.
Muszelkowe nadziane kuleczki
Kozi serek i odsączony tuńczyk dodane do ziołowej pasty.
Muszelkowe nadziane kuleczki
Ugotowane makaronowe muszelki nadziane przygotowanym farszem.
Muszelkowe nadziane kuleczki
Nadziane muszelki zamoczone w jajku i obtoczone w bułce tartej.
Muszelkowe nadziane kuleczki
Usmażone na rumiano nadziane muszelki odsączane na papierowym ręczniku.