bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Muszle Conchiglioni a'la bolognese

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bolognese w innym wydaniu tym razem w muszlach Conchiglioni

Muszle Conchiglioni a'la bolognese

Składniki:

Muszle Conchiglioni a'la bolognese

 

  • makaron conchiglioni (powinno byc po około 10 sztuk na osobę ja dałam mniej)
  • 500g mięsa mielonego woł-wp
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • sos pomidorowy: oliwa, czosnek, koncentrat, pomidory z puszki, oregano, bazylia
  • kulka mozarelli
  • tarty żółty ser
  • oliwa

Sposób przygotowania:

Muszle Conchiglioni a'la bolognese
Makaron gotuje al dente kolo 8 do 10 minut. uważając, aby się nie rozgotował. Do wody dolałam łyzeczke oliwy z oliwek. Po ugotowaniu przelać należy go zimną wodą odcedzic i ostawic. W miedzyczasie robimy farsz i sos.

Cebulka w kostkę podsmażam na oliwie, dodałam mięso, czosnek, podsmażam razem, dodaje przyprawy: pieprz, oregano, bazylia, sol. Odstawiam na bok.

Robie sos pomidorowy, Na łyzce oleju rozgrzanego karmelizuje 2 łyzki koncetratu pomid, dodaje puszke pomidorow w zalewie, przyprawiam jak na sos do spaghettki, bazylia, oregano, czosnek, pieprz. Smaze az sos troche odparuje. Czesc gotowego sosu daje na dno naczynia do zapiekania a reszte sosu wrzucam do miesa. Mieszam wszystko. Nadzienie nie moze byc zbyt płynne.

Muszle napełnić farszem łyżeczką. Układam w naczyniu żaroodpornym na sosie. Na kazda muszle daje kawalek mozarelli. posypuje oregano i do nagrzanego piekarnika, zapiekam w temperaturze ok. 180 stopni przez 20 minut przykryte folia aluminiowa. Na ostatnie 10 minut zdejmuje i posypałam jeszcze startym serem. Pieke az sie ładnie zapeicze wszystko. Muszle sa rewelacyjne takie makaron bolognese ale w innym wydaniu.