luna19

luna19

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 572]

Muszle z kurczakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne danie na dwa sposoby

Muszle z kurczakiem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Muszle z kurczakiem

 

  • na 3 osoby

 

  • makaron duże muszle
  • 6-7 szt na osobę
  • pierś z kurczaka podwójna
  • pół papryki czerwonej
  • pół cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • papryczka słodka mielona
  • 1 łyżka suszonych pomidorów
  • tłuszcz do smażenia
  • żółty ser do posypania
  • chiński sos słodko pikantny

Sposób przygotowania:

Muszle z kurczakiem
Makaron ugotować w osolonym wrzątku, wypłukać w zimnej wodzie i rozłożyć luźno by muszle się nie posklejały.
Mięso pokroić w kostkę możliwie drobną. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek oraz mięso. Mieszać aż się zetnie i nie będzie się już sklejać. Dodać paprykę pokrojoną w kostkę i doprawić do smaku papryczką, dodać również suszone pomidory i mieszając smażyć aż wszystko się przyrumieni.

Nadzieniem nadziać muszle, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posypać żółtym serem i zapiec niezbyt długo, tylko do rozpuszczenia sera i podgrzania. Podawać polane chińskim sosem słodko kwaśnym.


Drugi pomysl na muszle .. np kiedy nam trochę zostanie

Muszle pod beszamelem zapiekane..

Włożyć muszle do natłuszczonych kamionkowych miseczek. Z 2 łyżek masła i 3 łyżek mąki zrobić jasną zasmażkę, dodać stopniowo ok 1 szkl mleka, doprawić solą i pieprzem oraz imbirem. Rozmiksować sos blenderem by nie było grudek.
Sosem zalać muszle w miseczkach .. położyć na każdej plaster pomidora i posypać żółtym tartym serem oraz odrobiną oregano i zapiec.
Muszle z kurczakiem
muszle nadziewamy przygotowanm uprzednio kurczakiem z warzywami
Muszle z kurczakiem
Kiedy zostanie nam trochę muszelek na drugi dzień
Muszle z kurczakiem
Robimy z nich pyszną zapiekankę pod beszamelem i serem