aczp

aczp

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 108]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Muszle z trzema serami

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Pyszne i lekkie danie na obiad lub ciepłą kolację. Lubiane przez dzieci ze względu na kształt makaronu.

Muszle z trzema serami

Składniki:

Muszle z trzema serami

 

  • 12 dużych muszli
  • 200 g serka ricotta
  • 125 g mozzarelli
  • 150 g mascarpone
  • 1 słoik sosu do spaghetti Łowicz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • listki bazylii

Sposób przygotowania:

Muszle z trzema serami
Makaron gotujemy w połowie czasu oznaczonego na opakowaniu. Mozzarellę kroimy w kostkę, mascarpone i ricottę mieszamy, dodajemy do mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem. Farszem nadziewamy ugotowane muszle makaronu. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, wlewamy sos Łowicz, gotujemy chwilę, doprawiamy oregano. Sos wlewamy do naczynia do zapiekania, układamy na nim muszle z serem, skrapiamy oliwą. Przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na ok. 20 minut. Jeśli chcemy, aby brzegi makaronu były chrupiące, to zdejmujemy folię i zapiekamy chwilę makaron pod grillem.