Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Musztardowe marynowane jajka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ugotowane na twardo jajka marynowane w zalewie octowej. Oryginalna przekąska na Wielkanoc i nie tylko.

Musztardowe marynowane jajka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Musztardowe marynowane jajka

 

Sposób przygotowania:

Musztardowe marynowane jajka
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać ze skorupek. Do dużego słoika (lub dwóch mniejszych) wrzucić połowę pokrojonego wzdłuż czosnku, trochę gorczycy, ziele angielskie, pieprz, liść laurowy, jałowiec i pomidory suszone. Do słoików z przyprawami włożyć jajka. Między jajka włożyć kawałki obranej marchewki, kawałki cebuli, resztę czosnku, nać fenkułu i melisę. W garnku zagotować wodę z octem, cukrem, solą i musztardą. Do płynu dodać olej i kurkumę, wymieszać. Gorącą zalewą zalać jajka. Jak zalewa ostygnie, słoiki zamknąć i odstawić do lodówki na 4-5 dni.
Musztardowe marynowane jajka
Ugotowane ostudzone i obrane ze skorupek jajka.
Musztardowe marynowane jajka
Przyprawy włożone do dwóch mniejszych słoiczków.
Musztardowe marynowane jajka
Gotowane jajka włożone do słoików z przyprawami.
Musztardowe marynowane jajka
Jajka z ziołami i przyprawami zalane zalewą octową.