dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Musztardowe polędwiczki w miodzie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Mega aromatyczne mięso wg przepisu podpatrzonego w programie Ewy Wachowicz

Musztardowe polędwiczki w miodzie Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Musztardowe polędwiczki w miodzie

 

  • 4 polędwiczki wieprzowe
  • 1 łyżka klarowanego masła
  • sól, pieprz

 

  • MARYNATA
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)
  • 2 łyżki musztardy |Dijon
  • ½ szklanki miodu pitnego

 

  • SOS
  • 1 szklanka miodu pitnego
  • ¾ szklanki śmietany
  • 1 łyżka musztardy Dijon

Sposób przygotowania:

Musztardowe polędwiczki w miodzie
Mięso umyłam, osuszyłam ręcznikiem papierowym i posypałam solą i pieprzem. Wymieszałam składniki marynaty i natarłam nimi dokładnie polędwiczki. Odstawiłam do lodówki na 24 godz.Masło rozpuściłam w szerokim rondlu, obsmażyłam mięso z każdej strony. Zmniejszyłam moc palnika, podlewając miodem dusiłam pod przykryciem do miękkości mięsa. Miękkie mięso wyjęłam, a do rondla wlałam śmietanę, gotowałam do zagęszczenia. Na koniec dodałam łyżkę musztardy. Pokroiłam mięso w plastry i polałam sosem.
Musztardowe polędwiczki w miodzie
Polędwiczki odstawić w marynacie na min. 3 godziny do lodówki
Musztardowe polędwiczki w miodzie
Mięso obsmażyć dokładnie na sklarowanym maśle
Musztardowe polędwiczki w miodzie
Dusić pod przykryciem dolewając miód, miękkie mięso wyjąć i pokroić w plastry. Można je potem podgrzać w sosie.

Tagi:

marynaty sosy