marzenciak1985

marzenciak1985

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 57]

Pomidorowy gulasz z łopatką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 3/5 głosów: 10

Smaczne, łatwe danie. Wariacja a la gulasz lub a la spaghetti. Gulasz z łopatki wieprzowej, polecam na obiad.

Pomidorowy gulasz z łopatką

Składniki:

Pomidorowy gulasz z łopatką

 

  • 1,8 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 cebula czerwona
  • 1 cebula biała
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • garść świeżej natki pietruszki
  • 2 szklanki ryżu
  • sól i pieprz, oregano,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej mielonej
  • mąka
  • olej

Sposób przygotowania:

Pomidorowy gulasz z łopatką

ETAP 1:

Pomidorowy gulasz z łopatką
Wszystkie składniki gotujemy w jednym garnku.

1,8 - 2 kg łopatki wieprzowej bez kości kroimy w nie za duże kawałki (kwadraciki).

Rozgrzewamy na patelni olej, obtaczamy w mące pokrojone mięso i układamy na patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Niestety zajmuje to trochę czasu bo trzeba po kolei każdy kwadracik przewracać pojedynczo.

W trakcie kiedy mięso się smaży przygotowujemy sobie i kroimy drobno cebulę białą i czerwoną, paprykę czerwoną i pół żółtej oraz 3 ząbki czosnku.

Do garnka wlewamy trochę oleju i podsmażamy najpierw cebule, później dodajemy paprykę i czosnek. Kiedy warzywa nam zmiękną dorzucamy puszkę pokrojonych pomidorów.

Warzywa nam się gotują pod przykryciem a my w tym czasie kończymy smażyć mięso. Kiedy mamy usmażone mięso dorzucamy do garnka z sosem i dusimy pod przykryciem.

Mniej więcej godzina może dłużej, w zależności od tego jakie kawałki mięsa.

ETAP 2:

Kiedy mięso się gotuje, wrzucamy do garnka z posoloną wodą 2 szklanki ryżu. Możemy także zrobić do tego jakąś surówkę np. mizerię. Od czasu do czasu zaglądamy do naszego sosu i mieszamy.

Kiedy mięso jest już miękkie co sprawdzamy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, 1-2 łyżeczek papryki ostrej mielonej i garścią natki pietruszki, ewentualnie można jeszcze dodać odrobinę czosnku granulowanego.

Mieszamy dokładnie i jeszcze chwilę gotujemy. Kiedy mamy ugotowany ryż wykładamy na talerz i polewamy sosem z mięsem.

Życzę smacznego.


Tagi:

gulasz mięso