Sposób przygotowania:
Pomidorowy gulasz z łopatkąETAP 1:
1,8 - 2 kg łopatki wieprzowej bez kości kroimy w nie za duże kawałki (kwadraciki).
Rozgrzewamy na patelni olej, obtaczamy w mące pokrojone mięso i układamy na patelni. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Niestety zajmuje to trochę czasu bo trzeba po kolei każdy kwadracik przewracać pojedynczo.
W trakcie kiedy mięso się smaży przygotowujemy sobie i kroimy drobno cebulę białą i czerwoną, paprykę czerwoną i pół żółtej oraz 3 ząbki czosnku.
Do garnka wlewamy trochę oleju i podsmażamy najpierw cebule, później dodajemy paprykę i czosnek. Kiedy warzywa nam zmiękną dorzucamy puszkę pokrojonych pomidorów.
Warzywa nam się gotują pod przykryciem a my w tym czasie kończymy smażyć mięso. Kiedy mamy usmażone mięso dorzucamy do garnka z sosem i dusimy pod przykryciem.
Mniej więcej godzina może dłużej, w zależności od tego jakie kawałki mięsa.
ETAP 2:
Kiedy mięso się gotuje, wrzucamy do garnka z posoloną wodą 2 szklanki ryżu. Możemy także zrobić do tego jakąś surówkę np. mizerię. Od czasu do czasu zaglądamy do naszego sosu i mieszamy.
Kiedy mięso jest już miękkie co sprawdzamy widelcem, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, 1-2 łyżeczek papryki ostrej mielonej i garścią natki pietruszki, ewentualnie można jeszcze dodać odrobinę czosnku granulowanego.
Mieszamy dokładnie i jeszcze chwilę gotujemy. Kiedy mamy ugotowany ryż wykładamy na talerz i polewamy sosem z mięsem.
Życzę smacznego.