Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Nadziana polędwica

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Polędwica wieprzowa z nadzieniem z cebuli, sera i rukoli.

Nadziana polędwica Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziana polędwica

 

  • 1 mała polędwica wieprzowa
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 biała cebula
  • 2 duże ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1 garść rukoli
  • 100g sera camembert
  • delikat do mięs - wg uznania

Sposób przygotowania:

Nadziana polędwica
Polędwicę rozkrajamy w ten sposób, żeby utworzył się nam duży płat mięsa. Oprószamy go solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy razem z posiekanym czosnkiem. Jak cebula i czosnek się zeszklą, dodajemy do nich pokrojony w kostkę ser i rukolę. Smażymy tak długo, aż rukola lekko zwiędnie, a ser się trochę rozpuści. Dodajemy 1 łyżeczkę delikatu, mieszamy. Nadzienie nakładamy na środek rozkrojonej polędwicy. Łączymy brzegi mięsa i spinamy wykałaczkami. Tak przygotowaną polędwicę kładziemy na rozgrzany olej, posypujemy delikatem (ilość wg uznania) i mocno rumienimy z każdej strony. Zrumienioną polędwicę podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.
Nadziana polędwica
Duży płat mięsa powstały z rozkrojonej polędwicy.
Nadziana polędwica
Pokrojona w kostkę cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.
Nadziana polędwica
Pokrojony w kostkę ser i rukola dodane do cebuli z czosnkiem.
Nadziana polędwica
Farsz z cebuli, sera i rukoli nałożony na płat mięsa.