Sposób przygotowania:
Nadziana polędwica
Polędwicę rozkrajamy w ten sposób, żeby utworzył się nam duży płat mięsa. Oprószamy go solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy razem z posiekanym czosnkiem. Jak cebula i czosnek się zeszklą, dodajemy do nich pokrojony w kostkę ser i rukolę. Smażymy tak długo, aż rukola lekko zwiędnie, a ser się trochę rozpuści. Dodajemy 1 łyżeczkę delikatu, mieszamy. Nadzienie nakładamy na środek rozkrojonej polędwicy. Łączymy brzegi mięsa i spinamy wykałaczkami. Tak przygotowaną polędwicę kładziemy na rozgrzany olej, posypujemy delikatem (ilość wg uznania) i mocno rumienimy z każdej strony. Zrumienioną polędwicę podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem do miękkości.
darmiona