Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Nadziane bułeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Bułeczki nadziane warzywami.

Nadziane bułeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Nadziane bułeczki

 

  • 50 g świeżych drożdży
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki żytniej typ 720
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól do smaku
  • 1 opakowanie warzyw na patelnię
  • olej do smażenia
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Nadziane bułeczki
Do mleka dodać cukier i drożdże, mieszać, aż wszystko się rozpuści, zostawić do wyrośnięcia. Obie mąki wymieszać z solą, dodać do nich maślankę i rozczyn drożdżowy. Wszystko wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Ciasto przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Warzywa wrzucić na rozgrzany na patelni olej, usmażyć je i doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ciasto dwukrotnie zwiększy swoją objętość, zbić je, uderzając w nie dłonią. Ciasto podzielić na niewielkie kawałki. Każdy spłaszczyć lekko, na środku ułożyć po trochu warzyw, uformować bułeczki. Nadziane bułeczki układać na natłuszczonej blasze. Piec w 180 stopniach przez ok. 40 minut (aż się ładnie zrumienią).
Nadziane bułeczki
Drożdże rozpuszczone w mleku z dodatkiem cukru.
Nadziane bułeczki
Ciasto zagniecione ze wszystkich składników.
Nadziane bułeczki
Usmażone warzywa nałożone na spłaszczony kawałek ciasta.
Nadziane bułeczki
Ciasto z warzywami uformowane w bułeczki i ułożone na blasze.