Koni

Koni

Kuchcik
[Przepisów: 5]

Książka Kucharska: Świetne pomysły na dania z sosem Tao Tao

nadziane chrupiące krewetki z anananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smakowicie chrupiące krewetki podane w towarzystwie pikantnego ananasa "nadziane" na bambusowe patyczki.

nadziane chrupiące krewetki z anananasem

Składniki:

nadziane chrupiące krewetki z anananasem

 

  • na 6 szaszłyków:
  • 24 krewetki tygrysie
  • 5 plastrów ananasa z puszki
  • 1/3 - 1/2 paczki krakersów
  • jedno jajko
  • kilka kropel sosu sojowego
  • łyżeczka soku z cytryny
  • chili w proszku
  • 2 łyżki oleju sezamowego.

 

  • Ponadto :
  • 6 bambusowych patyczków do szaszłyków ( namocz 2h w wodzie)
  • Prostokątna forma do ciasta.

 

Sposób przygotowania:

nadziane chrupiące krewetki z anananasem
1. Krewetki skrop sokiem z cytryny i odstaw. 2. Plasterki ananasa przekrój na ćwiartki. 3. Wymieszaj olej sezamowy z chili. Natrzyj nim cząstki ananasa. 4. Jajko dopraw sosem sojowym, krakersy pokrusz. 5. Panieruj krewetki w jajku i krakersach. Najlepiej podwójnie. 6. Nadziej ananasa i krewetki na bambusowe patyczki 7. ułóż patyczki na formie do pieczenia tak by opierały się na brzegach i aby krewetki i ananas nie dotykały dna. 8. Piecz w temp 180-200 stopni przez 10-15 minut.