SUPERPRZEPIS

Nadziane papryki nieco orientalne

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 4
Nadziane papryki nieco orientalne Więcej zdjęć (5)

Wyrazisty smak i aromat, warto spróbować

Składniki:

Nadziane papryki nieco orientalne

 

  • 0,5 kg mięsa mielonego - dowolnie
  • 1 woreczek ryżu
  • 4 papryki różne kolory
  • 7-8 pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • olej
  • czosnku, 1 łyżka harissa pasta, 1łyżka czubryca czerwona, papryka słodka, pieprz, sól, szczypta płatków chilli
  • 1 słoiczek 250 gr koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa

 

Sposób przygotowania:

Nadziane papryki nieco orientalne
Pieczarki i paprykę kroimy drobno i podsmażamy na patelni, wrzucamy do misy. Na tej samej patelni podsmażamy mięso, dodajemy do pieczarek, dodajemy surowe jajo. Ryż gotujemy i odstawiamy do wystudzenia. Papryki myjemy, kroimy na pół, oczyszczamy z pestek i białych części. Do mięsa dodajemy przestudzony ryż, jajko i przyprawy (nie żałujemy) oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy dokładnie. Każdą paprykę ciasno faszerujemy (żeby nie wypadał farsz). Na patelni rozgrzewamy olej i układamy papryki nadzieniem do powłoki patelni, nie ruszając smażymy kilka minut aż farsz się zarumieni. Kostkę rosołową i koncentrat wrzucamy do naczynia, zalewamy litrem wody, dodajemy odrobinę słodkiej papryki i pieprzu. Podsmażone papryki wkładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut.
Nadziane papryki nieco orientalne
uwielbiam takie papryki
Nadziane papryki nieco orientalne
można użyć różnych koloró papryk dla urozmaicenia
Nadziane papryki nieco orientalne
pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy
Nadziane papryki nieco orientalne
dodajemy sporo przypraw - ja wolę bardziej pikantne