madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Nadziewana kalarepa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Najlepiej smakuje latem, z młodej kalarepki, ale zimą też nikt nie gardzi :) Pomysł nadziewania mielonym może jest prosty, ale połączenie się sprawdza.

Nadziewana kalarepa

Składniki:

Nadziewana kalarepa

 

Sposób przygotowania:

Nadziewana kalarepa
Kalarepy myjemy i obieramy z liści oraz twardej skórki. W garnku gotujemy wodę i wrzucamy do niej obrane kalarepy, a następnie gotujemy przez 10 minut. W przypadku kiedy mamy bardzo młodą kalarepę możemy ten czas troszkę skrócić. Po tym czasie ścinamy wierzch i wydrążamy środek uważając aby nie uszkodzić boków. Ryż gotujemy i studzimy. Mieszamy z mięsem mielonym i kalarepą która została z środków, a następnie doprawiamy do smaku solą oraz mielonym pieprzem. Tak przygotowany farszem nadziewamy kalarepy. Na wierzchu posypujemy tartym żółtym serem, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.