Sposób przygotowania:
Nadziewana kalarepa
Kalarepy obrac i gotowac 20-30 min. (w zaleznosci jakie sa duze) w posolonej wodzie. Gotowe kalarepy ostudzic i odkroic gore i nastepnie pomagajac sobie nozem lub lyzka wydrazyc ostroznie miejsce na nadzienie. Cebule obrac, pokroic w kostke i usmazyc na oleju, dodac obrany i zmiazdzony zabek czosnku i pokrojone na drobno pieczarki, po kliku minutach dolozyc mieso mielone. Calosc doprawic sola, vegeta i chilli i dusic kilka minut. Ostudzone kalarepy nadziewac farszem miesno-pieczarkowym. Wlozyc kalarepe do rondelka w ktorym dusilismy nadzienie, dolozyc odcieta czesc kalarepy pokrojona w kostke oraz reszte nadzienia miesnego. Calosc podlac ½ szklanki goracej wody wymieszanej z vegeta (ja dalam wode w ktorej gotowalam kalarepy) i dusic pod przykryciem ok.15-20 min. Pod koniec duszenia dodac pokrojone ziola. Kalarepe podalam z ziemniaki, a sos zagescilam serkiem topionym i odrobina maki wymieszanej w wodzie.
Netka
robertjankopp
evita0007