luna

luna

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 359]

Książka Kucharska: 101 pomysłów na kalarepkę

Nadziewana kalarepa

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Nadziewalam juz papryki, teraz przyszla kolej na pyszna kalarepke.

Nadziewana kalarepa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Nadziewana kalarepa

 

  • 2 kalarepy
  • 120 gram miesa mielonego(wolowe z wieprzowym)
  • 4 pieczarki
  • 1 cebula
  • 1 zabek czosnku
  • 1 lyzeczka oleju
  • 1 lyzeczka serka topionego
  • Pietruszka, koperek
  • Vegeta, chilli, sol
  • Maka pszenna

 

Sposób przygotowania:

Nadziewana kalarepa
Kalarepy obrac i gotowac 20-30 min. (w zaleznosci jakie sa duze) w posolonej wodzie. Gotowe kalarepy ostudzic i odkroic gore i nastepnie pomagajac sobie nozem lub lyzka wydrazyc ostroznie miejsce na nadzienie. Cebule obrac, pokroic w kostke i usmazyc na oleju, dodac obrany i zmiazdzony zabek czosnku i pokrojone na drobno pieczarki, po kliku minutach dolozyc mieso mielone. Calosc doprawic sola, vegeta i chilli i dusic kilka minut. Ostudzone kalarepy nadziewac farszem miesno-pieczarkowym. Wlozyc kalarepe do rondelka w ktorym dusilismy nadzienie, dolozyc odcieta czesc kalarepy pokrojona w kostke oraz reszte nadzienia miesnego. Calosc podlac ½ szklanki goracej wody wymieszanej z vegeta (ja dalam wode w ktorej gotowalam kalarepy) i dusic pod przykryciem ok.15-20 min. Pod koniec duszenia dodac pokrojone ziola. Kalarepe podalam z ziemniaki, a sos zagescilam serkiem topionym i odrobina maki wymieszanej w wodzie.
Nadziewana kalarepa
Etap 1
Nadziewana kalarepa
Etap 2
Nadziewana kalarepa
Etap 3