Agata88

Agata88

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Nadziewana papryka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ja takie pieczone papryczki podałam z ziemniakami. Fajne danie na obiad, imprezę. Do pieczenia użyłam blachy na muffiny (w innej nie chciały ustać )

Nadziewana papryka

Składniki:

Nadziewana papryka

 

  • 6 dużych papryk (najlepiej w różnych kolorach)
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 0,5 kg mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego lub drobiowego)
  • 1 posiekana cebula
  • 1 kajzerka (może być czerstwa)
  • 2 jajka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 5 dag żółtego sera
  • przyprawy (pieprz, sól, papryka ostra i słodka, majeranek, oregano, co kto lubi).

Sposób przygotowania:

Nadziewana papryka
Papryki dokładnie umyć, odciąć górne części, wyciąć gniazda nasienne. Bułkę namoczyć, odcisnąć, dodać do mięsa z posiekaną cebulą. Wbić 2 jajka i wymieszać. Dodać przyprawy. Farsz wymieszać z kukurydzą i posiekaną natką pietruszki. Nałożyć do papryki i lekko ugnieść. Na wierzchu położyć krążki cebuli i posypać startym żółtym serem. Zapiekać około 30 min W temperaturze 200 C. GOTOWE ;)