Sposób przygotowania:
Papryka nadziewana wg Elfi
Papryki myję i osuszam. Odcinam górną część "pokrywkę". Wydłubuję pestki z papryki. Ryż gotuję w osolonej wodzie ale nie do zupełnej miękkości - dobrze aby był lekko twardawy. Odciętą górną część papryki kroję w kosteczkę (oprócz ogonka oczywiście). Paprykę w środku smaruję delikatnie oliwą z oliwek najlepiej pędzelkiem i posypuję odrobiną bazylii. mięso mielone wrzucam do miski, Dodaję pokrojone pomidorki z puszki. Dodaję również pokrojoną w kostkę paprykę. Cebulkę obieram i kroję w drobną kostkę i wraz z ugotowanym ryżem dodaję do mięsa. Lekko mieszam. Następnie dodaję sól, pieprz, bazylię, wbijam jajko i dodaję odrobinkę chili. Dokładnie mieszam i wkładam taki farsz do papryki. Można zrobić lekką górkę. Piekę w brytfannie w piecu, w temp 180C przez ok 30 minut aż mięsko się zetnie.