IwonaF

IwonaF

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Nadziewane bułeczki drożdżowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Doskonałe na przekąskę i danie główne

Nadziewane bułeczki drożdżowe

Składniki:

Nadziewane bułeczki drożdżowe

 

  • Ciasto:
  • 350 g mąki
  • 100 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 10 g drożdży
  • pół łyżeczki soli morskiej
  • 1 łyżka oleju
  • 1 żółtko
  • Farsz:
  • 8 cienkich parówek wędzonych z kurcząt
  • 200 g sera żółtego
  • 20 czarnych oliwek bez pestek
  • pól puszki kukurydzy konserwowej
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Nadziewane bułeczki drożdżowe
Do miski wkładamy drożdże, letnie mleko i cukier - robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie blanszujemy parówki przez 3 minuty we wrzącej wodzie. Wyjmujemy, przekrawamy na pół (w poprzek). Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, oliwki kroimy w plasterki, kukurydzę osączmy zalewy.Mieszamy ser, oliwki, kukurydzę i przyprawy.
Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypujemy mąki).
Ciasto wałkujemy, wycinamy z niego prostokąty. Na środek każdego kładziemy 2 połówki parówki oraz 2 łyżki farszu.
Formujemy prostokątne bułeczki.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy na niej bułeczki i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy białkiem i wkładamy bułeczki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut.
Smacznego!