Sposób przygotowania:
Nadziewane bułeczki drożdżowe
Do miski wkładamy drożdże, letnie mleko i cukier - robimy zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut do wyrośnięcia. W tym czasie blanszujemy parówki przez 3 minuty we wrzącej wodzie. Wyjmujemy, przekrawamy na pół (w poprzek). Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, oliwki kroimy w plasterki, kukurydzę osączmy zalewy.Mieszamy ser, oliwki, kukurydzę i przyprawy.
Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypujemy mąki).
Ciasto wałkujemy, wycinamy z niego prostokąty. Na środek każdego kładziemy 2 połówki parówki oraz 2 łyżki farszu.
Formujemy prostokątne bułeczki.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy na niej bułeczki i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy białkiem i wkładamy bułeczki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut.
Smacznego!
Do zaczynu dodajemy resztę składników i wyrabiamy elastyczne ciasto (w razie potrzeby dosypujemy mąki).
Ciasto wałkujemy, wycinamy z niego prostokąty. Na środek każdego kładziemy 2 połówki parówki oraz 2 łyżki farszu.
Formujemy prostokątne bułeczki.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem, układamy na niej bułeczki i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Wierzch smarujemy białkiem i wkładamy bułeczki do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 minut.
Smacznego!
msewka
Sarenka
Puppy89